Ontdek hoe jij ervoor zorgt dat je echt Taktikal Fit bent.

Alles wat je dacht te weten over tactical fitness is fout. 

En voor een groot aantal coaches, trainers en athleten klopt dit ook. Hier en daar heb je trainers die het op de juiste manier aanpakken maar meestal zijn ze wat moeilijker te vinden. In een fitness maatschappij van bodyweight ninjas en kettlebell wizards die alle social media kanalen volzetten met één of ander nieuw superschema, bestaat er nog steeds een groepje 'zonderlingen' die sprinten, zwaar liften en uithoudingsvermogen combineren en daaronder categoriseren wij ons graag bij Taktikal Fitness.

Maar laten we eerste een aantal zaken verduidelijken, er is een fundamenteel verschil tussen Stamina en Endurance. Endurance omschrijven we als de mogelijkheid om blijven door te gaan, ondanks vermoeidheid. De kracht om de ene voet voor de andere te zetten. Er bestaat geen twijfel over dat endurance zeker een plaats heeft oa. Special Forces selectie, Para opleiding, leger, brandweer, politie maar ook voor lange duursporters zoals marathon lopers.

Stamina definiëren wij als kracht die je lichaam gedurende een bepaalde tijd kan leveren. Een belangrijk woord hierbij is kracht. Dat wil zeggen dat je kracht moet hebben om over stamina te beschikken. Dit vormt ook de basis van onze training, we kennen de fysieke vereisten van selectie processen alsook het functioneren in een operationeel team. En misschien nog belangrijker: we realiseren ons dat jezelf voorbereiden op een selectie een totaal andere aanpak heeft dan de fysieke vaardigheden die je nodig hebt wanneer je effectief in een operationele eenheid zit. Een schema waarbij je zowel endurance als stamina traint is dan ook onontbeerlijk.

TaktikalFitnessEnduranceStamina

Wees in staat om de zwaarste uit het team mee te dragen

Elk doel heeft een andere aanpak nodig, een gesprek met iemand die actief is bij de Special Forces zal je al snel vertellen dat hij niet veel geeft om zijn snelste tijd op de twee mile loopafstand. Zijn focus ligt op de vaardigheid om de levens van zijn mannen te redden. Vaak hoor je trainers en coaches zeggen tegen mensen die zich voorbereiden om een carriere bij SF, Para's, brandweer, politie dat ze niet aan krachttraining moeten doen en eigenlijk enkel een zeer goede conditie (waarbij ze op uithouden doelen) moeten hebben of vooral bodyweight oefeningen doen en met een laag gewicht moeten trainen. Wij, bij Taktikal Fitness, voelen onze maag dan al omkeren bij zulke onzin en denken daar helemaal anders over. Het klopt dat je niet elke dag je neergeschoten vrienden moet wegslepen uit gevaar, of een zwaarlijvige man uit een brandend gebouw moet redden maar hieruit komt wel onze mantra:

In elk aspect van Taktikal Fitness bereiden we ons voor op extremen, het worst case scenario, het onbekende en het ongeplande. You do not rise to the occasion, you sink to the level of your training. Het is belangrijk om te weten, dat zelfs wanneer je alles perfect doet, er altijd iets kan en zal mislopen.

Laten we even teruggaan naar de gedachtengang dat je enkel een goede conditie nodig hebt en dat het meeste gewicht waarmee je werkt in de gym je lichaamsgewicht is of slechts lichte gewichten. Wanneer je 90 kilo weegt en je bent gewoon om te werken met een gewichtsvest van 20kg en een kettlebell van 24kg, dan is het totale gewicht waarmee je geconditioneerd bent om te werken 134kg.  En dit is in een gecontroleerde omgeving namelijk de gym. Stel je nu eens voor dat je in een gevechtssituatie zit, opnieuw met 20kg aan extra materiaal dat je bijhebt en je moet over een beek springen om een patrouille verder te zetten dan zijn de krachten op je lichaam exponentieel hoger dan 134kg, en deze komen tegen een veel sneller tempo binnen dan waarvoor je je ooit voorbereid hebt.

Dankzij de combinatie van zware krachttraining, die je lichaam gewend maakt aan zeer zware belasting en zowel stamina training: krachttraining die je vermogen om een bepaalde kracht gedurende een bepaalde tijd te leveren traint, zullen ervoor zorgen dat je blessurevrij door je actieve dienst, functie, sporttak,... zal doorkomen.

Heb jij zin gekregen om Taktikal Fit te worden? Neem zeker onze andere artikels door of maak een afspraak met uw personal Taktikal Fit coach.

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.