Over pesten: wees voorzichtig met wat je tolereert...

Pesten op school, pesten op het werk, cyberpesten, niet gehoord worden of wanneer je voor jezelf opkomt of zelfs raar bekeken worden. Het is een topic dat regelmatig terugkomt en een reden waarom sommige mensen komen trainen. Krachttraining, zelfverdediging zijn inderdaad handige tools om pesters tegen te gaan. Vaak is lichamelijk krachtiger overkomen voldoende om pesters een ander slachtoffer te laten zoeken maar het is geen oplossing voor het pestprobleem. Ook later, in een werkomgeving kan voldoende spiermassa niet voldoende zijn om pesterijen af te weren tegen iemand in een hogere positie.


Een goed voorbeeld is van een 'easy going' man die meestal de dingen van hem laat afglijden. Op een dag werden de dingen hem teveel en besloot hij voor zichzelf op te komen. Zijn collega's wisten niet wat er aan de hand was en dachten dat hij grapte, gek geworden was of zelfs compleet gek was. Daarna voelde de man zich nog meer onbegrepen want hoe konden mensen zijn grenzen niet respecteren nu hij deze zo duidelijk aangegeven had? Dit voorbeeld geeft aan dat je steeds voorzichtig moet zijn met datgene wat je tolereert in je leven. 

policedogs lined up

In essentie is datgene wat jij tolereert, anderen leert hoe ze met je mogen omgaan.

Vergelijk het met een vriendelijke hond die je elke passeert op weg naar je werk. Op een zekere dag bijt diezelfde hond je met zware verwondingen tot gevolg. Jouw mening over die hond is dan ongetwijfeld niet langer dezelfde. Dit is ook nooit hoe een normale hond zou reageren; een normale hond geeft signalen aan van ongemak, angst, etc. Zo zou deze zijn tanden laten zien of grommen vooraleer deze zou bijten. Wanneer een hond al deze signalen zou laten zien en je alsnog gebeten zou worden dan weet je dat de schuld bij jezelf ligt. Dit is ook wat in het bovenstaande voorbeeld had moeten gebeuren. Deze man had moeten leren om zijn tanden te laten zien en te grommen vooraleer uit het niets te bijten. 

Anderzijds is het ook belangrijk om te beseffen dat mensen vooral met zichzelf bezig zijn. Jij zit misschien nog in je hoofd met datgene wat er op school of werk gebeurd is maar je mag er zeker van zijn dat de andere persoon daar al lang niet meer aan denkt. Ongetwijfeld heb je al wel eens meegemaakt dat er kleine zaken gebeuren die je niet goed liggen maar te klein aanvoelen om er iets van te maken, maar die zaken stapelen op en dan op een mindere dag komt de uitbarsting. Wees die uitbarsting voor; wanneer iemand iets doet of zegt dat je niet leuk vind, spreek die persoon daar op aan vooraleer het een grote zaak is. Dat kan door een slimme opmerking te maken, een grapje waarin je aangeeft dat je iets niet ok vind of de persoon op zijn gedrag aan te spreken. Dat zijn allemaal goede manieren om hiermee om te gaan maar doe er iets mee. Het negeren is ook iets doen en vaak betekent dit het in je eigen rugzak steken en de last te dragen. Dat kan ook zijn reageren wanneer je merkt dat anderen gepest worden. Op die manier wordt pestgedrag aangepakt.

Bij Taktikal Fitness trainen wij dan ook de herdershond mentaliteit. Politiehonden zijn vaak schepers of herdershonden. Het zijn moedige, stuk voor stuk sterke honden, die de groep kunnen leiden, die het voortouw nemen wanneer dat nodig is. Tolereer geen bullshit, laat jezelf niet pesten en laat anderen niet gepest worden.

Wees een herdershond, niet hondsdol.

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.