Einde van Den Grooten Oorlog

 

poppies

Op 11 november 1918, na 1568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten de Duitsers, Fransen en Engelsen een wapenstilstand af. Het betekende het einde van Wereld Oorlog 1. Om exact 11:00 ging het staakt-het-vuren in. Gevechten die aan de gang waren, gingen uiteraard nog uren door, waarbij helaas nog tal van slachtoffers vielen. Plannen voor verdere aanvallen waren al uitgesteld want iedereen wist immers dat de wapenstilstand in de lucht hing. De partijen sloten de overeenkomst af in een treinwagon, waarvan een replica (na WOII), in het Franse Compiègne. 

WOI zou in totaal 8.5 miljoen mensenlevens kosten. Alleen in West-Vlaanderen sneuvelden er 400 000 mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog. 

Enkele feiten van 11 november 1918:

- Marcel Terfve, een 24 jarige Luikenaar is de laatste Belgische soldaat die tijdens WOI omgekomen is. Hij werd neergeschoten op 11 november 1918 aan het kanaal van Terneuzen en overleed om 10:45. Een kwartier voor de oorlog ten einde kwam.

– De eerste en laatste soldaat uit de Commonwealth die om het leven kwamen, liggen in de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, bij Bergen. John Parr kwam om op 21 augustus 1914 en George Price op 11 november 1918 om 10.58 uur.

- Na de oorlog werd de klaproos of ‘poppy’ de herdenkingsbloem in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk was dat de Korenbloem of “bleuet”. Papieren versies van de bloemen werden verkocht om veteranen te steunen.

- Mijn overgrootvader Frans Gommaar Jozef Aerts was een WOI veteraan. Hij was Oudstrijder in '14 - '18 Vuurkruiser Vereerd met de Militaire Medaille 2de klas het Oorlogskruis met Palmen de Overwinningsmedaille de Medaille van Luik en de Medaille van de Ijzer. Hij overleefde 4 jaar aan de Ijzer, naar verluidt een hele prestatie aangezien ik te weten ben gekomen dat de Duitsers, door middel van een speciaal ontwikkeld vizier, precisie artillerie bombardementen konden uitvoeren.

Portrait man

Oudstrijder Frans Gommaar Jozef Aerts

Om even stil te staan bij Wapenstilstand en alle slachtoffers die vielen in WOI geven wij u tot 11 november 23u 59 gratis verzending op alle orders gemaakt in de Benelux. Neem een kijkje in onze webshop op www.taktikalfitness.com


Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.