Leer je angst overwinnen zoals een Special Forces Operator!

 Neem een moment om eens stil te staan bij zaken die je stress bezorgden of die je angstig maakten deze week. Deadlines, verkeer, een lange rij aan de kassa, sociale situaties of ja, Covid-19 kunnen dagelijkse (kleinere) stressfactoren zijn,  maar voor de amygdalae, ofwel de amandelvormige kern in jouw hersenen worden ze verwerkt als een leven of dood dreiging. 

Vandaar dat er ook gezegd wordt: de amygdala is betrokken bij angstconditionering. Simpeler gezegd: hoe angstreacties zich in je geest nestelen. De amygdala doet allicht meer, maar deze zogeheten angstconditionering is een heel wezenlijke functie. Een voorbeeld: de amygdala had door de herhaalde opmerkingen ‘Jongen, doé wat!’ een vaste baan in Jan zijn geheugen vastgelegd. Zodra hij bijv. in de tuin lekker wilde zitten en zo maar wat rondkeek werd door de amygdala dit stukje geheugen actief. Het spoorde hem aan tot actie en al snel voelde Jan een drang om op te staan en wat te gaan doen.

Zou de amydala alleen kortstondig zo’n verbinding leggen, dan is er niets aan de hand. Het blijkt dat de amygdala eerst de informatie zo bewerkt dat het kortstondig onthouden wordt. Komt het vaak voor -zoals bij Herman- dan gaat die informatie naar het lange termijn geheugen. Vaak is er dan geen besef meer hoe die relatie zo gegroeid is. Iemand beschouwt zijn reactie als iets wat hij altijd al gehad heeft. “Zo ben ik nu eenmaal” hoor je dan.

Stress betekent zoveel als weerstand of druk. Wij hebben bijgevolg stress nodig om te groeien als mens. Bij een correcte kadering kan stress een positieve kracht in jouw leven zijn, een natuurlijk prestatieversterkend middel om die deadline omver te knallen. Maar te lange blootstelling aan stress is nadelig voor je prestaties en welzijn.

Om angst en stress te overwinnen als een Special Forces Operator zijn er 6 belangrijke tools die je kunnen helpen. Dit zijn geteste manieren hoe bijvoorbeeld de Navy Seals leren om de 'fearwolf" of angstig gedrag uit te hongeren en tegelijkertijd de "Couragewolf" ofwel moedig gedrag te voeden.

Special Forces


I. Positief praten naar jezelf.

Special Forces operators worden getraind om voor eender welke situatie klaar te zijn, maar je mag er zeker van zijn wanneer ze initieel aan de training beginnnen, dat hun zenuwen regelmatig op de proef gesteld worden terwijl de adrenaline door heel hun lichaam pompt. Een negatieve mindset begint al snel tegen je te werken maar maak je het moeilijker voor je kameraden. De motto van de US Navy Seals is daarom ook; "The only easy day was yesterday!"

Spreek jezelf moed in. Een krachtige zin is: 'Ik heb hard gewerkt om hier te zijn en ben al van zover gekomen. Velen zijn mij voorafgegaan en hebben dit klaargespeeld. Als zij het kunnen, kan ik het ook. Opgeven is geen optie. Ik val nog liever dood dan dat ik opgeef. Ik focus me nu enkel op presteren." Zulke praat is een opdoffer voor je angst en maakt je moedig ipv. angstig.


II. Een duidelijke WAAROM hebben.

Wanneer je iets doet is het belangrijk dat je weet waarom je dat doet. Zonder een goede waarom ga je bij de minste tegenslag, of serie van tegenslagen opgeven. En iedereen maakt vroeg of laat wel eens tegenslag mee.  Bij de Navy Seals leeft vervolgens ook de slogan: jij kan 20x meer dan dat je denkt aan te kunnen. Hoe vaak zijn we allemaal niet eens vroeger gestopt met lange afstandlopen omdat we het die dag niet voelden? Of een training vroeger gestopt omdat we dan op een andere dag dat wel zouden inhalen.


III. Focus op de onmiddelijke dreiging

Wanneer er iets misgaat hebben mensen de neiging om sneller te ademen. Vervolgens gaat je lichaam in overdrive en is het moeilijk om je hoofd koel te houden en lijkt alles een dreiging te zijn. Special Forces Operatoren leren om te focussen op de onmiddelijke dreiging en daarna stap voor stap de lijst van dreigingen af te werken.  Deze aanpak zorgt ervoor dat ze steeds met een koel hoofd kunnen focussen op het eerstvolgende probleem dat dient opgelost te worden om daarna het volgende aan te pakken.


IV. Ademen

Ademen doe je gelukkig vanzelf, maar een bewuste ademhaling is een enorm sterke tool die je altijd en overal kan inschakelen.  Lees hiervoor ook ons artikel: Ademen zoals een Special Forces Operator. Onderzoek heeft bewezig dat een gecontroleerde ademhaling verlichting van pijn, detox, maar ook energie en focus kan oproepen.


V. Visualiseer succes

Visualisatie is het geheime wapen van de Special Forces. Wanneer bv. de Belgische Special Forces een missie voorbereiden visualiseren ze zich deze missie honderden keren. Ze beelden zich mentaal alles in wat mogelijks fout kan lopen en beelden zich ook in hoe een succesvol einde eruit zou zien. Vervolgens repeteren ze met behulp van een mockup van de situatie. Deze taktiek is sleutel tot SF succes wereldwijd.

Neem niets voor lief en zorg ervoor dat je denkbeeldig gewonnen hebt vooraleer je in een missievoertuig stapt. Een SF peloton zal letterlijk elk deel van de missie visualiseren en repeteren alvorens deze uit te voeren. Visualisatie focust je geest op datgene dat jij kan controleren en identificeert mogelijke uitdagingen of moeilijkheden die je moet overwinnen.  Visualisatie verplettert angst want je hebt alle mogelijke scenarios in je hoofd reeds afgespeeld, maar zelfs als er iets onvoorziens misgaat ben je getraind om met onvoorziene situaties om te gaan.


VI. Opgeven is geen optie

Opgeven is geen optie is het crescendo van Special Forces wereldwijd. De Special Forces mentaliteit is om een manier te vinden of een manier te creeëren. Er gaan altijd zaken fout, maar ze zijn bloedserieus over het concept falen. In situaties met hoog risico, kan opgeven het verschil tussen leven of dood betekenen.


Een Special Forces mindset of warrior mindset geeft je een andere kijk op het dagdagelijkse. Je pakt zaken anders aan, maak goals op korte termijn, en bent gefocusd en ontspannen, aanpassend aan veranderende situaties. Je gaat op zoek naar humor in een shitty situatie en tapt in je eigen 20x meer kunnen dan je denkt. Je weet dat je zal slagen... Met de juiste training bestaat geen falen.Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.