Er is al veel geschreven rond training maar een belangrijk aspect om op een gezonde manier te blijven trainen zijn de symptomen van overtraining herkennen. Overtraining is een zeer complex onderwerp maar grof gesteld kunnen we spreken van het overschrijden van de de grenzen van belasting en belastbaarheid.
Let op: dat is verschillend dan dat we spreken over het opbouwen van mentale weerbaarheid. Je geest geeft altijd eerder op dan je lichaam. Vandaar dat we vaak zeggen dat wanneer je geen zin hebt om een workout te doen om er toch aan te beginnen. Vaak voel je je achteraf beter! Maar wat als je jezelf niet beter achteraf voelt, of dat gevoel dagen, tot zelfs weken aansleept?
Als je beter, sneller, of sterker wil worden in sport dan is regelmatig trainen noodzakelijk. Hoe vaker je traint, des te meer progressie je boekt. Dat is echter niet helemaal waar. Als je het lichaam te vaak en te zwaar belast, nemen je sportprestaties zelfs af. Dit, omdat je lichaam te weinig rust krijgt om te herstellen. Dat hele proces van belasting en herstellen noemen ze supercompensatie; je kan enkel en alleen goede progressie maken met een gezonde levensstijl. Voldoende rust, de noodzakelijke bouwstoffen via voeding en een correcte trainingsprikkel.
Overtrainen is moeilijk door enkel en alleen te sporten, het is bijna altijd de combinatie: teveel sport tegenover te weinig herstel. Vaak is slechte voeding, te weinig slaap, te weinig water drinken in combinatie met een week van loodzware workouts net datgene dat je over de rand gooit.
Hoe herken je overtraining?
Er zijn meerdere symptomen van overtraining, panikeer niet wanneer je één van deze symptomen hebt, vraag eventueel raad aan vrienden en familie of ze nog anderen uit deze lijst herkennen.
- Gedragsveranderingen: snel geïrriteerd, grumpy, depressief, negatieve gedachten,...
- Sneller ziekte of kwetsuren oplopen: door middel van je verzwakt immuunsysteem.
- Gebrek aan motivatie: niet éénmalig, maar dagen tot weken op rij.
- Spierafbraak: in plaats van breder en sterker te worden, verlies je spieren.
- Verlies van sex drive: dankzij een lager niveau van Testosteron.
- Spierpijn: niet de normale spierpijnen van 24u na een goede workout maar langdure aanhoudende pijnen.
Er zijn nog tal van andere symptomen maar vaak treden deze symptomen op vooraleer er sprake is van effectieve overtraining. Dat wil niet zeggen dat je dan maar een week op vakantie moet. Nee, een dag vrij, een goede wandeling achter een gezonde maaltijd, stretchen en op tijd in je bed kruipen kan wonderen doen. Bij aanhoudende symptomen of ziekte is het aangeraden om langer vrij te nemen en een dokter te bezoeken.
Een reactie posten