Ontdek hoe mentale weerbaarheid een positieve invloed kan hebben op jouw leven.

"Nana korobi ya oki" is een Japans spreekwoord voor "Val 7 keer neer, sta 8 keer op". Deze weerbaarheid is exact waar Taktikal Fitness om draait en zelfs nog net iets genuanceerder als dat. Ook de manier waarop je rechtstaat doet ertoe!

Hoe vaak zijn we in ons leven niet 'gevallen' en op een negatieve manier rechtgestaan, met schrik en/of bedeesd. Onaangepast aan de veranderde situatie? Of met de typerende vraag: waarom en hoe is MIJ dat overkomen?  Mensen die voor een grote verandering of uitdaging in hun leven staan reageren meestal op een negatieve manier: waarom ik, om vervolgens tijd en energie steken in dat raadsel op te lossen in plaats van de uitdaging aan te gaan. Pas na lange tijd kunnen terugblikkend op deze periode en blij voor deze uitdaging. Ben jij ooit gevallen en rechtgekomen om na een zeer lange tijd kunnen inzien hoe dit je sterker en weerbaarder gemaakt heeft. 

Maar, dat is niet hoe diegenen die sterk mentaal weerbaar zijn, rechtstaan. Diegenen met een sterke mentale weerbaarheid, de Taktikal Fitness mindset, hebben geleerd om de angst voor verlies in de ogen te kijken en op een positieve manier terug recht te staan. Aangepast aan de nieuwe situatie. Val 7 keer neer en sta 8 keer recht - elke keer sterker en beter, meer capabel en leer van die situatie. Dat is aanpasbaar en mentaal weerbaar zijn. 

special forces jungle


Tips om jouw mentale weerbaarheid te trainen.

I. Spreek jezelf positief toe!
Je hersenen zijn constant bezig, je zou ongeveer een 300 tot 1000 woorden per minuut tegen jezelf zeggen. Zowel olympische athleten als special forces soldaten wereldwijd zijn het eens over het feit dat deze woorden positief moeten zijn.  

Voorbeelden die een pessimist tegen zichzelf zegt gedurende moeilijke gebeurtenissen:
- Dit gaat lang of eeuwig duren... (dit ga ik nooit gedaan krijgen)
- Het is altijd hetzelfde liedje ( je kan niemand van hen vertrouwen)
- Het is mijn schuld (ik ben heel slecht in...)

Voorbeelden die een optimist tegen zichzelf zegt gedurende moeilijk gebeurtenissen:
- Moeilijke tijden blijven niet duren (dat gebeurt soms maar blijft niet duren)
- Er is een reden waarom dit gebeurd is en ongeluk is niet universeel (na regen komt zonneschijn)
- Het is hun schuld niet (normaal gezien ben ik hier goed in maar vandaag had ik tegenslag)

Wanneer je tegen jezelf spreekt, wees dan een optimist in plaats van een pessimist. Deze verandering maakt op een gezonde manier terug rechtkomen zoveel gemakkelijker. 

Ok we spreken nu positief tegen onszelf, wat is dan de volgende stap?

II. Zet doelen!
Ok dit hebben we al vaak gehoord maar hoe gaat dit ons helpen mentaal weerbaar te worden? Vaak hebben we in een of andere zelfhulp cursus al geleerd om doelen te stellen en ergens opgeschreven op een blaadje. Maar wat als ik je vraag: wat zijn jouw doelen voor vandaag? 

Special forces operators leren ook om doelen te stellen. Soms zeer kleine doelen, die helpen wanneer elke spier in hun lichaam het uitschreeuwt om te stoppen, kunnen deze microdoelen ervoor zorgen dat ze toch blijven doorgaan. En wanneer ze hun doel gehaald hebben zetten ze er nieuwe. 

Hoe kan jij dit gebruiken? Schrijf je doelen op en noteer je vooruitgang. Niets is zo motiverend als vooruitgang. 

Je denkt ondertussen al positief en je hebt doelen, wat kan je dan doen tegen willekeurige tegenslagen?

III. Visualiseer!
Sluit je ogen, en speel dat hele scenario voor je ogen af. Ga door elk klein detail in je hoofd? Dat klinkt misschien onnozel maar denk er dan aan dat de beste van de beste deze techniek gebruiken om succes te behalen.

Dus hoe kan jij dit gebruiken:
ga in je hoofd door alle verschillende scenarios die kunnen voorvallen bij oa. het geven van een presentatie. Denk niet alleen aan de situatie waarop jij een schitterende presentatie geeft. Enkel positieve fantasieĆ«n helpen je niet. Dat is een mogelijk scenario en de meest leuke uitkomst voor jou. 
Kijk ook naar de problemen die je kan tegenkomen en visualiseer je hoe je deze gaat overkomen.

Expert zeggen dat Special Forces operators over heel de wereld deze technieken gebruiken om missies voor te bereiden en ze kunnen jou ook helpen in mentaal weerbaar worden.

Je denkt nu positief, je hebt je doelen en alle mogelijke situaties gevisualiseerd... wat nu?

IV. Simuleer!
Wees je concurrentie een stapje voor en doe zoals de echte pro's. Simuleer je scenario. Visualisatie is een supertool omdat je dit overal en om het even wanneer kan doen. Maar uiteindelijk om helemaal goed voorbereid te zijn moet je de situatie ook zo dicht mogelijk bij de praktijk uitoefenen.

bv. voor de raid op Bin Laden's basis, bouwden de Navy Seals een complete levensgrote replica uit van zijn complex om tijdens de training zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de echte situatie. 

Hoe kan jij dit gebruiken?
Stel dat je bijvoorbeeld schrik hebt om grote groepen toe te spreken met je presentatie dan zou je kunnen oefenen met kleinere groepjes om je zo te desensibiliseren voor de moment waarop je voor een grotere groep moet spreken. Bereidt je zo goed mogelijk voor.

Dus om op een positieve manier recht te staan na een tegenslag:
-Spreek positief tegen jezelf.
-Stel een klein en haalbaar doel.
-Visualeer: fantaseer niet maar visualeer realistische scenarios en problemen 
-Simuleer: zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk tegen de realiteit oefent.Laat ons weten wat deze tips voor jou deden of hoe jij uit een moeilijke situatie geraakte in de comments onderaan.


Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.