Ontdek de voordelen van blootstelling aan koude

"Link arms, take seats" een van de laatste commando's die de drill instructors tijdens BUDS (de opleiding tot US Navy Seal) roepen vooraleer kandidaten kennis maken met het ijskoude water van Silver Strand Beach in Coronado. De instructeurs hebben kaarten waarop ze monitoren hoelang kandidaten in het water mogen blijven vooraleer onderkoeling een gevaar is, en eens ze uit het water mogen komen staan ze onbeschermd, in natte kledij, op het strand waar de wind ze in een mum van tijd tot op het bot bevriezen. En dat is slechts één van de honderderen cycli die ze gaan meemaken. Dat is surf torture, een discipline waar ze de mentale kracht van kandidaten testen en waar zelfs de beste atleten de handdoek in de ring gooien.

Soldier in cold water of the ocean


Mensen zijn verwend, als het koud in huis is zetten we de verwarming lekker hoog, vervolgens doen we een dikke trui, jas en muts aan als we naar de auto wandelen en eens in de auto zetten we de verwarming en zetelverwarming aan. Je moet het niet koud hebben, tenzij je daar zelf voor kiest. Om dan in een ijskoude oceaan te moeten gaan zitten voor onbepaalde tijd, dan moet je mentaal sterk zijn of opgeven. En dat is exact waar de drill instructeurs op doelen. Enkel diegenen die het echt willen mogen de felbegeerde Navy Seal drietand badge krijgen.

De eerste keer toen ik dat zag, dacht ik, dat is waanzin zo in een ijskoude oceaan voor uren zitten. Of in een natte t-shirt op een strand staan in ijskoude temperaturen. Ik ben altijd geleerd dat met natte kleding plus koude de manier is om ziek te worden! Zo ben ik mijn onderzoek begonnen naar de Wim Hof methode. Volgens Wim Hof kan ieder mens zijn autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Dit autonome zenuwstelsel regelt je temperatuur, hartslag en je ademhaling. De personen die trainen met de Wim Hof methode werden getest in een onderzoek door Radboud UMC en de testen toonden aan dat Wim Hof gelijk had. 

De voordelen van blootstelling aan koude zijn ook talrijk:

I. Blootstelling aan koude stimuleert de aanmaak van bruin vet

In ons lichaam zitten 2 soorten vetweefsel, wit vet en bruin vet. Het witte is als opslag voor vet (waar we dik van worden) terwijl bruin vet zorgt voor het warm houden van het lichaam door verbranding van vetten en glucose. Het bruine vet zorgt voor een hoger metabolisme tijdens blootstelling aan koude omdat de mitochondriën verbruiken zoveel vetzuren en glucose dat er op korte tijd zeer veel calorieën verbrand worden. Ook door sporten kan je bruin vet kweken. Door sporten komt het hormoon irisine vrij dat witte vetcellen omzet naar bruine vetcellen.

Weetje: obese mensen hebben vaak zeer veel witte vetcellen, dat als het ware functioneert als een isolatielaag onder de huid en de lichaamswarmte vasthoud. Daardoor is er geen bruin vetweefsel nodig en kunnen obese mensen als het ware zeer efficient met een minimale verbranding warm blijven. Dit werkt in het nadeel om een gezond lichaam te krijgen.

II. Blootstelling aan koude versterkt je weerstand

Mij werd vroeger altijd verteld om mezelf goed aan te kleden of dat ik anders ziek zou worden. De realiteit is dat blootstelling aan koude het immuunsysteem prikkelt, met een verhoogde productie van witte bloedcellen. Je weerstand zal dus in realiteit verbeteren.

III. Blootstelling aan koude verbetert de bloedcirculatie

Gedurende blootstelling aan koude vernauwen je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en zal je hart krachtiger door je lichaam pompen en oa. meer bloed naar je organen pompen om lichaamswarmte vast te houden. Na blootstelling aan de koude zakt je bloeddruk terug maar blijft de goede doorbloeding langdurend aanhouden; weet je nog hoe onze handen tintelingen kregen wanneer we warm in huis waren na spelen in de sneeuw?

IV. Blootstelling aan koude geeft een gezonde glow

Je spieren en bloedvaten trekken strak samen met als gevolg dat je huid gladder en strakker zit. Koud water tijdens een douche droogt ook minder snel je huid uit.

V. Blootstelling aan koude laat je afvallen 

Onderzoek heeft reeds aangetoond dat mensen afvallen als ze langere tijd aan koude blootgesteld worden. Dat heeft uiteraard weer zijn oorsprong zoals reeds beschreven in voordeel I: het bruine vet. Hoe meer bruin vet, des te meer je verbrandt en dit resulteert in kilo's op de weegschaal. De betere doorbloeding van je lichaam verhoogt ook tevens je metabolisme.

VI. Blootstelling aan koude geeft energie

Ben je ooit al slaperig geweest terwijl je blootstond aan ijskoude temperaturen? Onder normale omstandigheden zorgt koude ervoor dat je dieper gaan ademhalen, je hartslag versnelt en je voelt je bloed door je lichaam stromen. Deze verbeterde doorbloeding zorgt ervoor dat er meer bloed en zuurstof in je hersenen komt en je voelt je scherper, alerter,...

VII. Blootstelling aan koude zorgt voor betere sportprestaties

Topsporters geloven er al langer in, een koud ijsbad na een wedstrijd of duursport zorgt voor sneller herstel en minder vermoeidheid. Dit noemt hydrotherapie, concreet gebeurt er het volgende: de bloedvaten sluiten af door het ijskoude water, vervolgens komt de bloedtoevoer extra op gang. Hierdoor verwijderen opgebouwde afvalstoffen veel sneller uit het lichaam en spieren met als gevolg dat topsporters veel sneller herstellen.


Ook Taktikal Fitness integreert blootstelling aan koude in eigen fitness schema's. De voordelen zijn te groot om te laten liggen en meer het zorgt elke dag voor een kleine mentale weerstand opbouwende oefening. Wie stapt er nu voor zijn plezier onder een koude douche? Jij, binnenkort, met volgende tips!

- Begin met je uiteinden: steek eerst je uiteinden onder de douche; handen, voeten, onderarmen, onderbenen tot deze de koude niet meer voelen. De bloedvaten zijn reeds vernauwd en je lichaam is bezig met warmteproductie. Vervolgens kan je met minder ongemak onder de douche stappen.

- Blijf rustig ademen:  Door het koude water ga je sneller willen ademen, probeer echter je ademhaling te controleren. Alleen al door de focus naar je ademhaling te verschuiven ga je minder van de koude voelen.

- Bouw je weerstand tegen koude op: Indien je niet direct met een koude douche wil beginnen kan je de eerste keren starten met een douche op 20°. Indien dat geen probleem meet is bouw je af naar 18° - 16° - Stap voor stap kom je er wel.

-Dans/beweeg: hoe gek dit ook ook klinkt, maar beweging van je lichaam onder een koude douche zorgt ervoor je het warmer krijgt. Met een vette tune erbij geniet  jij binnenkort van koude douches zonder problemen.

Als je medische condities hebt bespreek dan altijd eerst met je arts vooraleer je jezelf gaat blootstellen aan koude douches/ijsbaden/koude.

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.