Overleven in chaos zoals een Special Forces Operator - Waarom te positief zijn slecht voor je is

Controle hebben over resultaten is een van de meest comfortabele zaken die mensen kunnen hebben. Het is dan ook geen rocketscience waarom autoriteit en macht zo aantrekkelijk zijn; autoriteit en macht kan gebruikt worden om zaken gedaan te krijgen zoals wij het willen en resultaten van onze inspanningen te zien.

Special Forces Operator


Langs de andere kant zorgt een gebrek aan macht en onzekerheid over resultaten, vaak dat we ons onzeker, paranoïde, inefficiënt en tal van andere negatieve kenmerken voelen. Zelfs wanneer we weten dat we over een bepaalde situatie geen macht hebben, hebben we het moeilijk om los te laten en te focussen om datgene dat we wel kunnen controleren.

Dat zijn allemaal oorzaken waarom we het moeilijk hebben met verandering, zeker wanneer deze verandering geassocieerd is met iets negatiefs, bv. de coronavirus pandemie en de daaropvolgende chaos waarin onze wereld gestort is. Het is in zulke situaties dat we creatief uit de hoek moeten komen en moeten experimenteren zodat we in deze chaos kunnen groeien zowel als mens, als bedrijf, als team,...


Buste of zeno of citum
Buste van Zeno van Citium: foto van wikipedia

Stoïcisme kan hierbij een hulpmiddel zijn. Stoïcisme ontstond ongeveer 300 voor Christus in Athene door Zeno van Citium. Belangrijke aanhangers en historische figuren waren de Romeinse filosoof / schrijver Seneca en Grieks filosoof Epictetus maar ook keizer Marcus Aurelius. Er zijn hele bibliotheken geschreven over deze gedachtengang maar in een notendop samengevat is stoïcisme: een manier van denken en (re)ageren gebaseerd op het accepteren van resultaten die we niet kunnen controleren, en een maximale inspanning te doen in datgene waar we wel invloed op hebben.

Stoïcisme is een kogelbestendige, resultaat opleverende gedachtengang in eender welk scenario. De kenmerken van deze gedachtengang maken het de perfecte mindset in tijden van onzekerheid, zoals we nu doormaken. Stoïcisme is ook de manier om een Special Forces opleiding of SERE (Survival, Evasion, Resistance, Escape) scenario te overleven. Bestseller auteur Ryan Holiday noemt stoïcisme "de onofficiële filosofie van het leger". Auteur Jim Collins ging nog een stap verder en verzilverde de term Stockdale Paradox in zijn bestseller boek "Good to Great". Deze paradox is gebaseerd op het principe dat een zekere dosis negativiteit en mentaal voorbereiden op het ergste ons helpt om extreme situaties door te komen omdat we ze als een mogelijk scenario hebben voelen aankomen.Een voorbeeld is Victor Frankl, de Oostenrijkse psychiater die opgesloten zat in de Nazi concentratiekampen. In zijn boek, dewelke een aanrader is, "Man's search for meaning", beschreef Frankl gedetailleerd zijn ervaringen in deze concentratiekampen en datgene wat hij deed om in leven te blijven.

Omgekeerd telt ook dat te positief of opgewonden zijn, over toekomstige mogelijkheden de weg naar een burn-out of depressie is wanneer het uiteindelijke resultaat dan toch tegenvalt. Operatoren over de hele wereld zitten vaak in barre en moeilijke omstandigheden. Vooraleer ze hun missie uitvoeren overlopen ze bijna alle mogelijke scenarios en trainen vervolgens hierop, ook de negatieve en zaken die fout kunnen gaan. Dit helpt wanneer een plan niet volgens plan gaat. 

Vandaag de dag verdrinken we in informatie maar verhongeren we tegelijkertijd naar wijsheid. Volg daarom het mantra van business en persoonlijk leiderschap guru Tony Robbins: "Stoicisme kan onze bondgenoot zijn, onze noordster die ervoor zorgt dat we niet verdwalen en zowel onze hoogtes als laagtes afzwakt."

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.