Eet zoals de Special Forces: deze 6 tips helpen je lockdown kilo's verdwijnen

 Het leven van een Special Forces soldaat is niet simpel; als er geen missie is, zijn ze zich aan het voorbereiden voor één. Een paar constantes zijn een tekort aan eten, slaap en stabiliteit...

Toch, blijven deze soldaten scherp, gefocust en sterk. Hoe dan, vraag je jezelf misschien af. Door gedisciplineerde beslissingen te nemen. Uiteraard ben je niet steeds in controle op missie, maar thuis, ben je dat hopelijk wel.

Net zoals een goed trainingsschema een groot deel is in het training van een oorlogsmachine fysiek, is het dieet even belangrijk en een aspect dat evenveel discipline vraagt


Special forces foodHier volgen dan ook 6 Special Forces voedingstips die je thuis kan proberen.

1. Eet regelmatig een kleine maaltijd

Zeker nu velen verplicht moeten thuiswerken is het gemakkelijk om een maaltijd te skippen. Dit resulteert vaak in één, aan het eind van de dag, grote maaltijd. Dat is uiteraard niet erg gezond of duurzaam.  Daarintegen is een routine een effectieve manier om ervoor te zorgen dat jouw lichaam gedurende de dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te preseren. Deze routine begint van de moment dat je je ogen opent, een glas water met citroen gevolgd door een voedzaam ontbijt, snack, lunch, namiddag snack en avondmaal. Ook al lijkt het alsof er een hoop voorbereiding en denkwerk vereist is, is mealprepping een geweldige manier om tijd te besparen en afval te minimaliseren.

2. Minimise alcohol consumption

Ik ga zeker niet beweren dat Special Forces soldaten nooit alcohol drinken... ahem, sommige staan bekend als zeer goede drinkers. Echter anderzijds zullen ze dit nooit on the job doen om meerdere redenen.

Enerzijds zitten alcoholische dranken vol met lege calorieën, dewelke weinig tot geen voedingswaarde hebben en weinig toevoegen aan je gezondheid en welzijn. Daarbovenop heeft alcohol ook een effect om te brein en je beslissingsvermogen. Heel vaak gaat drinken gepaard met slechte voedingskeuzes, breng je dus niet in verleiding en beperk je alcohol consumptie tot een minimum.

3. Monitor vitamen en mineralen inname

Wanneer je een gezondheids of fitness regime volgt is het uitermate belangrijk dat je ervoor zorgt dat je lichaam voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zeker wanneer bepaalde zaken opgebruikt worden tijdens intense trainingssessies, moeten deze weer aangevuld worden met de juiste snacks en maaltijden.

Zo verlies je bv. zink door te zweten, maar zink is vereist voor het immuunsysteem van je lichaam. Zorg er dan ook voor dat je voldoende zink rijke voedingstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven. Dat is ook het antwoord op de vraag die veel beginnende lopers zichzelf afvragen: waarom word ik sneller ziek als ik loop of train?

Het is ook belangrijk om te beseffen dat sommige vitaminen en mineralen ook verloren gaan tijdens het koken en opbergen. Hieronder een aantal tips:

  • Hou voedsel uit direct zonlicht.
  • Hou verse ingedriënten in de ijskast.
  • Dompel of kook fruit en groenten niet te lang in water want de wateroplosbare mineralen verdwijnen dan.
  • Zorg ervoor dat je je voedsel niet te lang kookt want veel voedingsstoffen gaan verloren op hoge temperaturen. Gebruik steeds de kortste kooktijd mogelijk.
  • Stoom of roerbak je voedsel, onderzoek wijst uit dat op deze manier de meeste vitaminen bewaard blijven.
  • Snij of kook je groenten op het laatste moment indien mogelijk.
  • Bewaar ongekookte of versneden groente steeds in een luchtdichte container in de ijskast.

4. Laat het tijdstip van de dag je maaltijd bepalen


Voor bepaalde activiteiten of op verschillende tijdstippen van de dag heeft je lichaam andere voedingseisen. Het is dus ook logisch dat je visie over voedsel verandert van een zintuiglijk festijn naar brandstof voor je lichaam. Dit neemt niet weg dat je niet meer mag genieten van eten, maar wil wel zeggen om je van de juiste brandstof te voorzien naar gelang de vereisten.

Bijvoorbeeld: na een workout heeft je lichaam nood aan koolhydraten om insuline aan te maken dewelke een belangrijk hormoon is voor spiersynthese (spierherstel na een intense workout).

Anderzijds is proteine belangrijk tijdens de rustfases van je trainingsschema om spiergroei te stimuleren. 

5. Snack gezond

Voor de meeste mensen heeft snacken een negatieve bijklank, maar als je gezonde keuzes maakt is het zelfs voordelig om te snacken aangezien je goede voedingsstoffen blijft binnenkrijgen. Plan je snacks echter vooraleer je naar de supermarkt gaat zodat je weet wat je moet kopen en zorg ervoor dat je snacks gemakkelijk omwarmbaar zijn, of gewoon on the go eetbaar zijn. 

Goede keuzes zijn: fruit, yoghurt, hummus & pita brood, soep, noten of popcorn met laag vetgehalte.

6. Adopteer een rantsoen mindset

In de scenario van een Special Forces missie zijn rantsoenering een zaak van leven en dood. Terwijl dit van thuis uit veel minder ernstig is, kan het zeer nuttig zijn om deze principes in je levensstijl te integreren.

Bijvoorbeeld: maak een set van menus waarvan je weet dat ze de juiste voedingsstoffen hebben en het aantal calorieën dat ze bevatten. Op deze manier kan je heel gemakkelijk je maaltijden beginnen loggen en kijken waar het goed / fout loopt. Zeker op stressvolle of drukke dagen kan het handig zijn om een voorgemaakt menu te maken dan zelf iets te moeten uitvinden ter plaatse.

Heb jij nog gezondheidstips en tricks die we vergeten zijn, laat het ons dan zeker in de comments onderaan weten.

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.