Authentiek leiderschap: 10 tips om je betrouwbaarheid te verhogen

Waarom daden meer dan woorden zeggen.

Betrouwbaarheid is de lijm in relaties, bedrijven, teams,... Als je jouw partner, collega,... niet kan vertrouwen dan is harmonieus samenleven, werken onmogelijk. Er is al veel geschreven rond betrouwbaarheid en vertrouwen. Laten we samen enkele mythes rond betrouwbaarheid doorprikken.

Special forces guys behind soldier with shield

1. Vertrouwen bouw je traag op. FOUT - vertrouwen kan je heel snel opbouwen en nog sneller om zeep helpen. De sleutel in vertrouwen opbouwen is de gewoonte ten alle tijde betrouwbaar te zijn. Dat vergt discipline.

2. Eens vertrouwen verloren is ben je dat voor altijd kwijt. Fout - Vertrouwen kan hersteld worden, dit vraagt tijd, gemeende spijt en discipline om het vertrouwen terug op te bouwen.

3. Betrouwbaarheid is een soft skill. Betrouwbaarheid is een combinatie van soft en hard skills.

4. In business is er geen plaats voor vertrouwen. Fout - Betrouwbaarheid en vertrouwen zijn 2 dingen die hand in hand gaan. Heel simpel, wanneer jij betrouwbaar bent en je weet dat de partner waarmee je handelt onbetrouwbaar is, dan kan er geen vertrouwen zijn. In dat geval doe je simpelweg zaken en zorg voor resultaten.  Echte grote vooruitgang kan gemaakt worden met twee partners die te vertrouwen zijn.

5. Betrouwbaarheid draait enkel om integriteit. Fout - Hoewel integriteit een kritiek en belangrijk punt is in betrouwbaar zijn, draait betrouwbaarheid om het volledige karakter van je persoon, zaak,...

6. Vertrouwen gaat enkel over de ander. Fout - Vertrouwen gaat voor een deel over de ander maar ook over jezelf. Weet je nog hoe onzeker je was toen je voor de eerste keer fietste? Naarmate je meer en meer fietste groeide ook je vertrouwen in je "kunnen". Dat telt ook voor vertrouwen, daarvoor het je eerst zelfvertrouwen nodig; weten waarvoor je staat, wat je wilt, wat je niet wilt. Vertrouwen zonder zelfvertrouwen is afhankelijk zijn.

Hoe zorg je er nu voor dat je betrouwbaar bent voor je partner, collega, of zakenpartners? Hieronder volgen enkele vaardigheden en karaktereigenschappen die je na het lezen van het artikel al kan toepassen.

- Wees rechtuit: vermijd omwegen, leugens of vleierij (de kans bestaat dat jouw vleitaal niet oprecht aanvoelt en daarmee verminder je dus je betrouwbaarheid)

-Toon respect: stop met naar jezelf te kijken en verleg je focus naar je partner, teamgenoten,... Toon hen dat je oprecht met hen inzit.

-Wees transparant: hou geen informatie of geheimen achter, tenzij absoluut noodzakelijk bv. vertrouwelijke informatie of om iemand niet in gevaar te brengen. 

- Zet fouten recht: iedereen maakt wel eens een fout. Geef je fout toe en zet deze vervolgens onmiddellijk recht. 

- Toon loyaliteit: neem niet alle credit voor jezelf en al zeker niet voor het werk van anderen. Roddel niet over anderen.

- Lever resultaat. Walk the walk instead of talk the talk.

- Zorg voor heldere verwachtingen. Zorg dat jouw verwachtingen helder zijn voor diegenen waarmee je samenwerkt, samenleeft,...

- Wees aansprakelijk en verantwoordelijk. Vooraleer je dit van anderen verwacht, moet je eerst zelf aansprakelijk en verantwoordelijk zijn voor je daden. Het begint bij jezelf. 

- Leer luisteren - leer authentiek te luisteren naar je gesprekspartner. Wanneer iemand het gevoel hebt dat jij authentiek luistert naar hen krijg je automatisch een band van vertrouwen.

- Help anderen groeien door te delegeren en hen verantwoordelijkheid te geven. En wees bereid te helpen wanneer de onvermijdelijke fouten voorvallen. 


Zorg voor een open dialoog in je team, relaties,... en stel jezelf open voor eerlijke en directe feedback. Ook wanneer deze minder leuk is en ga niet in verdedigingsmodus. Stel jezelf open om nieuwe zaken bij te leren, over jezelf en hoe anderen je zien. Deze discussie alleen bouwt vertrouwen tussen 2 partijen. 

Start met het bouwen van vertrouwen door aan je eigen betrouwbaarheid te werken en door het goede voorbeeld te geven. Door te leiden, met het goede voorbeeld te zijn, zal ook de kwaliteit van loyaliteit stijgen. Loyaliteit is gebouwd op vertrouwen is de volgende stap in een samenwerking, relatie, familie,... Loyaliteit eist respect, aansprakelijkheid en liefde. Loyale partners, teamgenoten,... accepteren geen negativiteit, roddels of dingen die de relatie tussen deze personen schade berokkenen. Ze kennen elkaar mindere kanten en accepteren die en rekenen op elkaars sterke punten. Vertrouwen en loyaliteit, vergezeld van integriteit zorgen voor hoog-functionerende personen en teams.

Blijf hard trainen, werk aan je betrouwbaarheid en verdien je ereteken elke dag opnieuw!

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.