Hoe je de 1% groep in uitmuntendheid kan bereiken

Onze gewoontes zijn kleine handelingen die we dagelijks doen, vaak zonder over deze handelingen na te denken. Zo hebben we ook allemaal, de één al wat meer dan de ander, slechte gewoontes (te weinig water drinken, ongezond eten, teveel cafeïne, teveel televisie, noem maar op). Vaak zijn we wel bekend maar niet bewust van onze slechte gewoontes. Echter, ondanks deze 'slechte' gewoontes mogen we ervan uitgaan dat de meeste gewoontes die we hebben niet slecht voor ons zijn. En bij bepaalde gelegenheden maken mensen ook vaak een lijst met goede voornemens ofwel goede gewoontes. Denk maar aan; minder frisdrank drinken, regelmatig sporten, gezond ipv ongezond snacken, enz. Tenslotte hebben we een laatste categorie, en die kennen veel mensen niet, de uitmuntende gewoontes.

Als het jouw doelstelling is om in de 1% groep in uitmuntendheid te geraken in eender welke carrière, sport of discipline, dan start het allemaal met je huidige dagelijkse gewoonten op te lijsten, te veranderen, schrappen of verfijnen om aan de "uitmuntendheid"-criteria van jouw doel te voldoen.


Special forces soldier with sledgehammer to break obscakel


Wat is de beste manier om dit aan te pakken?

Ik vertel je alvast hoe het niet moet. De meest inefficiënte methode is om je slechte gewoonten bij de horens te vatten en cold-turkey te laten vallen. Meestal is dit jezelf opzetten tot falen. Vandaar dat ook zoveel goede voornemens met Nieuwjaar in bij de aanvang van Februari reeds lang vergeten zijn.

Hoe het beter kan. Stel dat het één van je gewoonten is om elke avond Netflix op te zetten en elke avond een uur random naar series of trailers zit te zoeken of zit te zappen op digitale tv, alvorens je favoriete show te bekijken dan telt dat algauw voor een aanzienlijke portie uren dat je per week  kwijt bent. Tijd die je ook kan investeren voor gezondere en meer productievere gewoonten die beter passen bij jouw doelstelling en verantwoordelijkheden. Tijd om te trainen, studeren, met je familie te spenderen, enz.

Elke reis begint met één enkele stap.

De eerste stap in het veranderen van een slechte gewoonte is het bewust worden van die gewoonte en wat die gewoonte je kost (dat kan tijd, geld, energie, enz.) zijn. Met het bovenstaande voorbeeld van de televisie is de kostprijs vrij duidelijk, andere gewoontes kunnen een pak moeilijker zijn om de juiste impact te schatten op je 1% capaciteit. 

Vervolgens is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe groot de beloning is die je van je slechte gewoonte (s) krijgt, in het geval van de tv is het stress ontspanning, een ontsnapping vna het dagelijks leven waarbij je niet hoeft stil te staan maar je ook nergens brengt. 

Dan denk je aan de triggers; wat zorgt ervoor dat je de tv opzet, je snel even een take-away bestelling plaatst, of voor de zoveelste keer je pushmeldingen op je smartphone bekijkt? Onder welke omstandigheden ben je getriggerd, wat is je emotionele staat, welke tijdstip van de dag, of welke situatie? Wat triggert jouw slechte gewoonte?

Vervolgens ga je experimenteren om nieuwe, betere gewoontes aan triggers te hangen, dat wil zeggen in plaats van een slechte gewoonte af te leren ga je jezelf een betere gewoonte aan een bepaalde trigger aanleren. Dat is ook de reden waarom bv. stoppen met roken zo moeilijk is. De meeste mensen stoppen maar hangen geen nieuwe, betere gewoonte aan de trigger. Als het dan moeilijk is, dan is er geen nieuw antwoord op de oude trigger. Vervolgens snak je naar de sigaret en je bent terug vertrokken. Of de nieuwe handeling op de bestaande trigger is bijvoorbeeld eten. Dat is ook vaak de reden waarom je 'bijkomt' als je stopt met roken. Dat hoeft zo echter niet te zijn, je kan stoppen met roken zonder bij te komen. Dat hangt alemaal van jouw respons op een trigger af. 

Onze gewoontes definiëren ons, zowel de goede als de slechte. Solide gewoontes bouwen solide karakters. In het kader van onze lessen discipline wil ik je aanraden om jouw gewoontes rond discipline, drive en volharding eens onder de loep te nemen. Dat begint met de honderden triggers die dagelijks op ons afkomen te identificeren. Wacht niet tot morgen om te starten. Doe het NU onmiddellijk na het lezen van dit artikel. 

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.