Discipline leren? 10 tips voor een ijzersterke zelfdiscipline

"De jeugd van tegenwoordig heeft geen discipline meer" of "vroeger hadden wij zelfdiscipline". Volgende uitspraken ben je ongetwijfeld al wel eens tegengekomen in je leven. Maar wat is dat nu exact, discipline? Volgens voormalig NAVY SEAL Jocko Willink: "Discipline equals freedom" een manier om meer vrijheid in je leven te krijgen. Volgens voormalig NAVY SEAL Mark Divine "een essentiële tool om een onverslaanbare mindset te krijgen". Als jij de discipline kan opbrengen om naar de gym te gaan, je doelen te halen, en niet langer zaken uitstellen dan ga je jezelf gelukkiger, gezonder en creatiever voelen. Gelukkig is zelfdiscipline iets dat iedereen kan aanleren. Volgende tips helpen je alvast op weg naar een betere versie van jezelf.

soldier handing briefing to special forces soldier

1. Weet waar je naartoe wil

We hebben allemaal 24u in een dag waarvan we een groot deel slapen. We moeten dan ook zorgen dat we weten in welke zaken we onze tijd en energie willen steken en welke doelen voor ons belangrijk zijn. Als jij deze doelen haarscherp voor ogen hebt zal het ook gemakkelijker zijn om discipline te tonen als het moeilijker gaat, of het nu gaat om afvallen, het afwerken van studie of een eigen zaak starten.

Zoals je wellicht weet; een prestatie komt nooit zonder opoffering. Vaak onze (beperkte) tijd, energie, geld,... Schrijf daarom je doel op en hou dit ergens dicht bij je bijvoorbeeld in je portefeuille. Op die manier kan je jouw doel opnieuw lezen wanneer de zaken moeilijker gaan.


2. Plan je doelen

Als je stap 1 gedaan hebt is jouw WAAROM nu glashelder.  Net zoals een Special Forces commando moet je vervolgens jouw plan van aanpak bepalen. Een handige tool om je plan op te stellen om om het SMART  model te gebruiken. Het SMART-principe is een management en pedagogenjargon voor het eenvoudig opstellen en controleren van doelen. Hoe bereik jij je doel? 

Specifiek: is je doel duidelijk?

Meetbaar: wanneer is je doel bereikt?

Acceptabel: is het doel acceptabel voor het doelpubliek of bv. je partner/kinderen/familie

Realistisch:  is het doel realistisch? 

Tijdsgebonden: Wanneer moet het doel bereikt zijn?


3. Investeer in jezelf

Je kent je doelen en je hebt een plan van aanpak. Dan is het tijd om zoals de echte een Special Forces commando een risicoplanning op te maken. Wat kan er mislopen tijdens de missie? Als je dat weet, kan je een scenario opstellen zodat je weet wat je moet doen wanneer er een probleem is. Aangezien dit artikel over discipline gaat moet je kijken welke problemen jij kan veroorzaken? Wat zijn je zwakkere eigenschappen? Misschien ben je een stresskip, of eerder liever lui dan moe? Kijk eerlijk naar jezelf of vraag desnoods hulp aan iemand om je minder sterke punten te ontdekken maar ken jezelf.

KEN UZELF: deze woorden waren aan de ingang van de Apollo's temple in Delphi in een steen gebeiteld. Zelfdiscipline was enorm populair in het Oude Griekenland in 400 voor Christus. 

Dit aforisme is ten minste aan zes verschillende Oudgriekse wijsgeren toebeschreven: Chilon van Sparta, Heraclitus, Pythagoras, Socrates, Solon van Athene, Thales van Milete.


4. Verwijder verleidingen

Oscar Wilde heeft ooit gezegd; "ik kan alles weerstaan behalve verleiding". Uiteraard is verleiding weerstaan een deel van discipline maar als jouw voorraadkast gevuld is met chips, koekjes en allerlei lekkernij terwijl je gewicht wil verliezen maar je het jezelf wel heel moeilijk. Of als je wil stoppen met alcohol zorg je er best voor dat je geen alcohol in huis hebt. 

5. Wees consequent in je acties

Discipline is een vorm van training en net zoals bij training is consequentie belangrijk. Wanneer je jouw persoonlijk bench press record wil verbeteren lukt dat niet met deze af en toe eens te trainen. Als je een influencer op instagram wil worden lukt dat niet enkel door er info over te lezen in ebooks en vervolgens af en toe een foto te posten. Neen, enkel door consequente acties zorg je ervoor dat je sterker, sneller, beter,... zal worden.

6. KISS

Neen, niet de band maar het designmodel KISS wat staat voor: Keep It Simple, Stupid" of "Keep It Stupid Simple".  Dit wil zeggen, wanneer mogelijk moet je complexiteit vermijden of met een voorbeeld: als jij sterke benen wil, doe dan lekker zware squats in het squatrek ipv pistol squats met kettlebells op een bosuball of medicine ball. Ik moet je niet zeggen waarom? Er bestaat geen gouden saus of speciale techniek, ga er dan ook niet op zoek achter en hou het vooral simpel. Voel jij dat je op het punt staat om op te geven? Kijk dan welke simpele verandering je NU kan toepassen en ga ermee aan de slag.

7.  Je bent wat je eet / denkt

Een kwalitatieve nachtrust en een gezond voedingspatroon zijn gewoon niet weg te denken uit een gezonde levensstijl.  Het is wetenschappelijk bewezen dat iemand bij slechte slaap gevoeliger is voor slechte voedingskeuzes. En slechte voedingskeuzes kunnen leiden tot een slechter slaappatroon. Zo is de cirkel rond.


8. Je trekt aan wat je denkt

Deze regel bestaat al zeer lang en er zijn al zeer veel zelfhulpboeken over geschreven. Maar de kernboodschap staat. Je trekt aan wat je denkt. Of zoals Henry Ford ooit zei: "Of je nu denkt dat je iets kan of je denkt dat je iets niet kan, in beide gevallen heb je gelijk". Wees dus voorzichtig met je gedachten en overtuig eerst jezelf dat iets gaat lukken of gaat volhouden.

 9. Een plan gaat nooit volgens plan

Zoals ik eerder al aanhaalde is het belangrijk om één of meerdere noodplannen, alternatieve routes te hebben. Vooraleer Special Forces op missie gaan hebben ze de missie al honderden keren ingeoefend en gesimuleerd. Ook op zaken die niet volgens plan verlopen zodat ze perfect weten wat er in een soortgelijke situatie moet gebeuren. Uiteraard kan je nooit alle mogelijk scenarios voorbereiden maar het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden als mogelijk is. Als je bv. een presentatie geeft denk dan al eens even na over mogelijke vragen die het publiek kan hebben. Zo heb je je antwoord al klaar voor wanneer die vraag valt.

10. Goede afspraken maken goede vrienden

Om je plan waterdicht te maken heb je goede afspraken nodig. Schrijf ze op op een stuk papier en hou ze bij je. Wat wil je precies doen en wat wil je niet doen. Deel je plannen met mensen die je kan vertrouwen, zij kunnen bij eventuele moeilijkheden steun bieden. In tijden van nood herken je je vrienden. 


"Ik heb niet gefaald, ik heb alleen 10 000 manieren gevonden die niet werken". Gooi ook bij tegenslag je hele plan niet overboord. Ik heb vaak mensen zich 100% zien inspannen om dan vervolgens volledig in te storten bij een tegenslag of nadat ze een doel bereikt hadden. Fouten maken is menselijk. Je kunt altijd in eender welke situatie sterk zijn. Maar geef niet op, kijk naar datgene dat waar het fout liep, en bedenk hoe je dat in de toekomst beter kan doen en pas dat vervolgens toe. Herpak je en leer uit je fouten. Discipline is vaak het verschillen tussen succes en falen, tussen winnen of opgeven en het is een vaardigheid die je heel je leven met je meeneemt en zeer gewild is bij werkgevers of indien gewenst, handig is bij het starten van je eigen zaak.


Vond jij dit artikel inspirerend of nuttig om te lezen? Ik zou het leuk vinden moest jij deze tips dan ook delen met anderen of een woordje persoonlijke commentaar onderaan achterlaten. Alvast bedankt!


Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.