De tien geboden van een gezond lichaam krijgen

Laten we eerlijk zijn: een gezond lichaam krijgen is niet gemakkelijk. Overal liggen verleidingen op de loer die je dagdagelijks moet overwinnen om genoeg te sporten, gezond te eten en voldoende te rusten. Maar niets goeds komt zonder moeite! Hou je aan deze wetten om en oogst het resultaat.

Er zijn een aantal richtlijnen die wij bij Taktikal Fitness gebruiken in het trainen van onze cliënten. Dat zijn dan geen onnozele, die iedereen weet, tips zoals "eet meer groenten". Het zijn legitieme, wetenschappelijke richtlijnen die werken. Maak er zoals ons je eigen 10 geboden van, en zie de transformatie in jezelf.

soldier meal


Gebod 1: Bovenal ken jezelf

Wanneer een vliegtuig vertrekt, gebruikt het een derde van brandstof om op cruise hoogte te geraken. Eens op cruise hoogte gebruikt het nog eens een derde om de lange afstand te overbruggen. Hetzelfde principe geldt voor gewichtsverlies. Het vraagt bij de start om een enorme inspanning, en is vaak het meest moeilijke gedeelte van iemands transformatie.

Iemand die net start kan niet hetzelfde doen als iemand die reeds lange tijd met voeding en training bezig is. Dat is waarom de meeste: zoals zoals x uit film x niet werkt. Wanneer je net start, zal het al moeilijk genoeg zijn om bijvoorbeeld 3 per week naar de sportschool te gaan.

Iemand die reeds langere tijd bezig is zal meer concrete fitness doelen hebben. Dus bovenal, ken jezelf, focus op jouw doelen en hoe je deze het beste kan bereiken.

Gebod 2: Loop niet te hard van stapel

Wanneer je lichaamsvet wil verliezen zijn lange, high intensity, cardio activiteiten niet optimaal. Je lichaam breekt eerst koolhydraten af voor energie en daarna spieren. Dat wil zeggen, wanneer je koolhydraten opgebruikt zijn gaat je lichaam die zuurverdiende spieren afbreken. Daarom is een goed trainingsplan noodzakelijk!

Om vet te verbranden, ga je idealiter op 60% van je maximum hartslag training. Dat is de optimale verhouding om vet te verbranden zonder spiermassa af te breken.

Gebod 3: Heilig steeds je koolhydraten inname

Eet geen koolhydraten voor je gaat slapen zodat je lichaam deze koolhydraten niet kan gebruiken. WIst je dat je spieren zich herstellen wanneer je slaapt? Vandaar dat voldoende slaap een must is. Maar daarvoor heeft je lichaam ook energie nodig. Als je geen carbs inneemt voor het slapengaan, zal je lichaam, lichaamsvet gebruiken om je spieren te herstellen. Stel je voor, een gezonder lichaam krijgen terwijl je slaapt.

Gebod 4: Rust en slaap zult gij eren

Iedereen heeft het druk! Wanneer we ons helemaal te pletter trainen in de gym, een een fysiek zware job hebben dan heeft ons lichaam tijd nodig om te herstellen.

Dus zorg dat je voldoende binnenkrijgt, hoeveel dat hangt van persoon tot persoon af. Maar zorg ervoor dat de volgende keer wanneer je de gym binnenstapt je voldoende energie hebt om je terug volledig te kunnen geven.

Gebod 5: Je post-workout maaltijd overslaan geeft ergernis

We trainen om sterker, gezonder, fitter te worden. Dat kan echter niet zonder essentiële bouwstenen. Een V8 loopt ook niet op tweetakt. Essentiële bouwstenen krijgen we uit onze voeding. Een post-workout maaltijd is essentieel voor groei, aangezien je spieren de bouwstoffen zullen opslorpen zoals een spons.

Wist-je-dat: de 45 minuten durende tijdspanne het verschil kan maken tussen een goede of fantastische fysiek.

Gebod 6: Beweer nooit wat alwetendheid is

Study the game before you become a player. Om het meeste uit een training/voedingsschema te krijgen moet je weten wat werkt voor jou. Iedereen is anders. Krijg jij het meeste resultaat met supersets of dropsets, moet je 1 of 2 keer per dag trainen. Wil je een beter postuur of wil je tactical fit zijn?

Leer bij door te zwijgen en aandacht te geven aan waarmee je bezig bent. In de fitness zie je vaak hele gesprekken tijdens de rust. Zo spendeer je veel tijd in de gym en weinig aan je training. Praat niet tussen sets, focus, geef alles wat je hebt en leer van elke workout. Neem je post-workout maaltijd en ga op tijd naar huis zodat je voldoende tijd voor rust hebt.

Gebod 7: vlucht het cheaten en bedriegen

Soldaten weten dat om de oorlog te winnen, je eerst een aantal kleinere gevechten moet winnen. Als je enkel focus geeft naar het einddoel, zal je falen. Als je je door de dagdagelijkse afleidingen laat afleiden verlies je kleine gevechten, en uiteindelijke de oorlog. Vind waarde in de gevechten die je dagelijks doet. Een fundering leggen is misschien niet het leukste in een huis bouwen, maar zonder fundering heb je geen stevig huis. Geloof in jezelf en laat je niet verleiden door quick fixes, of een reclameboodschap die een magische saus beloofd om snel je doel te behalen. Geloof in jezelf en je capaciteit om je doel te halen.

Soms zal je zelfs niet realiseren wat je al bereikt hebt. Maar als je toelaat, met mildheid, naar jezelf te kijken zal je zowel succes zien op korte en lange termijn.

Gebod 8: Alsook te spontaan jezelf beliegen

Mensen met een druk schema falen niet met opzet, ze falen omdat ze geen goede planning hadden. Als je niet plant en bijvoorbeeld je maaltijd op voorhand maakt is het supergemakkelijk om gewoon lekker een Take-away te bestellen. Jammer genoeg is dat een gevecht dat je verliest. Wanneer je jezelf een cheatdag, cheatmaaltijd geeft plan deze en hou je aan je schema voor de rest van de week. En stop vooral met jezelf te beliegen dat één keer toch geen kwaad kan.

Gebod 9: wees geen opgever in uw gemoed

Als je jouw smartphone gebruikt, geef je dan iets om alle gefaalde prototypes van dat toestel en mislukkingen die de ontwikkelaar in dat proces had? Neen, enkel het succes telt. Excuses zoals: ik ben genetisch niet gemaakt zijn absolute BS. Als je dat zegt, wil dat enkel zeggen dat je niet in jezelf gelooft en een uitweg zoekt. Wat wel klopt; het leven is niet eerlijk. Sommige komen nu eenmaal sneller bij, anderen vallen sneller af, sommige kunnen moeilijk spieren bouwen, enz. dat zijn de kaarten die je hebt, ze goed uitspelen is je troef. Hard work beats genetics.

Je geïnspireerd voelen, op zoek naar motivatie en je wil om te slagen versterken, zelfs ondanks dat het niet gelukt is in het verleden, zijn even belangrijk als het eten dat je in je mond stopt.

Gebod 10: Begeer nooit iemands goed

Trainen brengt je levenslessen: geef jezelf volledig, doe het nodige werk en voorbereiding en hou vol. Om jezelf dat lichaam, die fysiek te geven die je wil, werk je elke hard van A naar B. Een zijn geen binnendoor wegen. Je gaat anderen zien, die verder staan dan waar jij nu bent. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, vraag eventueel tips en tricks aan die personen en leer bij. Jaloezie brengt je nergens, samenwerking is een sleutel tot succes.

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.