Ontdek hoe je een Special Forces fysiek krijgt met ons HYBRID model

De opleiding voor verschillende Special Forces diensten wereldwijd zoals onze Belgische SF, Britse en Australische SAS, US Navy Seals, Delta Force,... is zwaar en veeleisend. Het vraagt om een extreem goede functionele fysiek met kracht en uithoudingsvermogen, met daarbovenop een ijzersterke mentale weerstand. Hoe begin je nu aan zo'n Special Forces fysiek te bouwen?

special-forces-fysiek-planningWij hebben bij Taktikal Fitness het HYBRID warrior model ontwikkeld. Wij geloven heilig dat een Special Forces fysiek uit een aantal onderwerpen bestaat die we elks afzonderlijk hieronder zullen toelichten. De verschillende onderwerpen zijn; kracht, aerobische capaciteit, anaerobische capaciteit, kracht, (kracht)vermogen, flexibiliteit, vetpercentage, mentale weerstand, (persoonlijk) leiderschap.

1. Aerobische capaciteit (uithoudingsvermogen)
Aeroob vermogen verwijst naar een energiesysteem in het menselijk lichaam dat bij de verbranding gebruik maakt van zuurstof. Concreet wil dit zeggen de tijd dat je een bepaalde handeling kan uitvoeren zoals hardlopen, zwemmen, fietsen,... Door Aeroob te trainen leren wij je lichaam sneller en efficiënter van zuurstof te voorzien zodat je bijgevolg ook meer uithoudingsvermogen krijgt. 

2. Anaerobische capaciteit 
Bij een korte en hevige inspanning wordt in de eerste instantie direct aanspreekbare energie in het lichaam aangesproken. Als deze energie opgebruikt is zal het lichaam overschakelen op suikers oa. uit de spieren en de lever. Daarvoor is geen zuurstof nodig, vandaar de naam: anaeroob. Helaas ontstaat er door de verbranding van suikers afvalstoffen, namelijk melkzuur. Hierdoor voelen je benen zwaar aan en moet je bijvoorbeeld stoppen met lopen of vertraagt je tempo. Met andere woorden, de anaerobische capaciteit is de intensiteit waarbij je een hoge intensiteitsoefening kan uitvoeren; denk bijvoorbeeld aan een sprint trekken, aanvallen tijdens een sparringsessie in bijvoorbeeld MMA, boksen, krachttraining,... 

3. Kracht
Kracht helpt ons om uitdagingen te overwinnen, als we het hebben over pure kracht dan gaat dat over de maximum krachtinspanning die we kunnen leveren ook wel bekend als de 1 rep max. Hierbij maken we gebruik van de klassiekers onder krachtoefeningen zoals: de benchpress, de squat en de deadlift. Uit onderzoeken naar kracht vs blessures onder de US Navy Seals blijkt dat het ideale krachtpunt met minimale blessure gevoeligheid op de benchpress 1,5 x je lichaamsgewicht is, 2 x je lichaamsgewicht tijdens de squat en 2,5 x je lichaamsgewicht tijdens de deadlift. Deze kracht brengt je al ver in de amateur powerlifting competitie maar zwaarder trainen brengt een te hoog risico op blessures mee voor iemand die niet op wedstrijd powerlifting niveau wil meedoen.

4. (Kracht)vermogen
Krachtvermogen is verschillend omdat we het niet over piekvermogen hebben maar eerder over het uithoudingsvermogen van je spieren. Hoelang kan je lichaam een bepaalde kracht leveren. Dit trainen we door gespecialiseerde oefeningen te geven waarbij wij je vragen om zoveel mogelijk reps in een bepaalde tijdspanne te leveren of een oefening tot failure te laten doen waarbij wij je tijd meten. 

5. Flexibiliteit
Wij trainen onze klanten niet enkel op kracht en uithouding maar evenzeer op flexibiliteit, mensen die in het leger zitten of bij de brandweer komen soms op plaatsen terecht waar voldoende flexibiliteit het verschil tussen leven of dood kan betekenen. Krachtoefeningen trainen we dan ook op ROM of volledig Range of Motion, hierbij leren we ook de volledige baan te gebruiken waarop spieren kracht kunnen leveren maar evenzeer flexibiliteit van de gewrichten etc.

6. Vetpercentage
Je lichaam heeft nodig om correct te kunnen functioneren, bv. je organen liggen beschermd in een laagje vet. Helaas zorgt onze hedendaagse luxe-levensstijl voor een teveel aan vet in je lichaam. Hierdoor ga je minder presteren omdat je lichaam meer gewicht moet meezeulen dan nodig is. Bij bijvoorbeeld bodybuilders zie je dat ze werken naar een zo laag mogelijk vetpercentage omdat dan de spieren goed zichtbaar zijn. Vaak is dit extreme lage vetpercentage maar slechts tijdelijk houdbaar en ook gevaarlijk. Tactical Fitness gaat echter over een functionele fysiek, het hele jaar door.  We werken dan ook naar een ideaal percentage toe waarbij kandidaten optimaal sportprestaties kunnen leveren terwijl ze ook in moeilijke omstandigheden kunnen functioneren zoals koude. Het ideale vetpercentage is voor iedereen verschillend maar deze situeert zich rond de 10%.

7. Mentale weerstand
Eén van de laatste maar zeker niet het minst belangrijke domein; mentale weerstand. Dit onderdeel komt in elk van bovenstaande domeinen aan bod maar kan ook specifiek getraind worden. Wij trainen onszelf oa. om door te gaan waar anderen stoppen, omgaan met moeilijke omstandigheden, werken onder moeilijke omstandigheden, discipline,... Dit is één van de unieke aspecten van Taktikal Fitness die u ook een hogere kans geeft in een elitaire selectieprocedure zoals de opleiding tot Special Forces.

8. (Persoonlijk) Leiderschap
Een leider zijn is zoveel meer dan 'de baas spelen'.  Taktikal Fitness leert je controle te krijgen over jezelf, je eigen leven en leert je vervolgens aan wat het betekent om deel van een team uit te maken. Vervolgens leren wij je ook aan hoe je anderen kan aansturen als leider, leren we je jouw unieke leiderstijl ontdekken en leren wij je leiding geven vanuit je kracht als persoon. 


Dit zijn zoals wij ze noemen de belangrijke hard skills die we aanleren. Zoals je ondertussen al zal doorhebben is Tactical Fitness dan niet enkel krachttraining of crossfit maar zijn zowel krachttraining, powerlifting, crossfit, hardlopen, zwemmen,... tools in onze gereedschapskist. Daarbovenop komen dan de softskills zoals wij ze noemen die we geven zoals, gevechtsport, gewapend vechten, survival en SERE training,...  Bij Taktikal Fitness leren wij deze zaken aan tijdens groepslessen maar zijn evenzeer via personal training of online training via onze eigen app beschikbaar. Contacteer ons op info@taktikalfitness.com voor meer informatie.

Hooyah!

Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.