Train jezelf zoals een sniper met deze gemakkelijke oefeningen

The sniper staat bekend als de professionele killer; gewapend met een geweer van hoge kwaliteit uitgerust met vizier schakelt hij een doelwit uit vanop lange afstanden. Niet moeilijk dat menig sniper met de hoofdrol in een actiefilm gaat lopen of iedereen in een computerspel de sniper wil zijn. Maar welke skills heb je nodig om in het echt een goede sniper te zijn? En hoe kunnen de sniper zijn of haar skills ons helpen in het bereiken van onze doelen.

Sniper explosion background


1. Geduld: geduld is een absolute noodzaak voor een goede sniper. Deze zitten soms tot wel 8uur lang op dezelfde plek, in dezelfde houding, met vinger op te trekker in hoge concentratie af te wachten of te observeren. Vaak op plekken in extreme temperaturen, met weinig voedsel of omgeven door insecten. 

2. Zie de wereld als een sniper: de hele wereld bestaat uit informatie.  De manier waarop we informatie verwerken is via 2 grote kanalen. Het audiovisueel kanaal en de dimensie van tijd. Wanneer we ons iets moeten voorstellen 'zien' we dit voor ons. Zelfs mensen met aangeboren blindheid 'zien' zaken in hun geestesoog dankzij het subcorticaal deel in de hersenen, dat cruciaal is voor gezichtsvermogen.

Ten tweede gebeurt elk proces rondom ons in een bepaalde tijdspanne. Van knippen met je ogen (0,3 seconden), instinctief reageren op een geluid (0,17 seconden) tot je hartslag (0,8 - 1,5 slag per seconde) tot de verwerking van een gedachte in je hersenen. Als je al deze tijd optelt merk je dat er snel vertraging is op de beslissingen die je maakt.

Zo kan het lijken alsof elk proces/elke handeling op aarde al reeds vastligt met een minimum tijd in de dimensie van de tijd. Niets is echter minder waar. Het is even correct als zeggen dat onze ogen, gezichtsvermogen zijn.

Omdat onze hersenen dingen zien, die we vaak niet bewust gezien hebben, hebben wij de mogelijkheid om de hoeveelheid informatie en details die onze hersenen verwerken te vergroten. We kunnen als het ware de tijd versnellen of vertragen. Dat heeft invloed op de kwaliteit van onze beslissingen. Des te meer informatie des te kwalitatiever dat we een beslissing kunnen maken. Des te kwalitatiever onze beslissing, des te meer kans op de gewenste uitkomst.

Het hersenen van de sniper zijn getraind om:

- Meer informatie te zien.

- Meer gedetailleerde informatie te zien.

- Patronen te herkennen.

- Tijd te veranderen.

Herontdek de wereld met de ogen van een sniper!

Het is belangrijk om te beseffen dat snipers net zoals jij en ik, in de eerste plaats mensen zijn. Het grote verschil is dat ze meticuleus getraind zijn om informatie te verwerken. Dat proces gebeurt niet zomaar vanzelf, maar vraagt training en focus, elke dag opnieuw. 

Ook jij kan de wereld door sniper ogen leren bekijken, meer informatie verwerken en betere beslissingen nemen. Een hele nieuwe wereld die open gaat.

I. Hyperfocus: kijk zeer intens voor bepaalde tijd naar een object en ontdek details die je nooit eerder zag. Wanneer enkel het object, dat jij in het oog hebt, scherp is en alle de rest in een vage waas zichtbaar is, heb je hyperfocus.

II. Spendeer 5 minuten van je dag aan bewust ademen: Zet je ergens op een rustige plaats of leg jezelf neer op de zetel. Sluit je ogen en adem vervolgens 5 tellen diep in, hou je adem 5 tellen vast, adem vervolgens 5 tellen uit en hou je adem 5 tellen vast zonder lucht en herhaal de hele cyclus. Dit lijkt heel simpel maar in werkelijkheid worden er een heleboel neurofysiologische processen in gang gezet die je lichaam met je geest verbinden.

III. Leer kijk naar je omgeving: kijk 5 seconden naar iets of iemand en probeer achteraf deze persoon of die plaats gedetailleerd te beschrijven. Welke schoenen had iemand aan, kleur van broek, type jas, kapsel, lichaamsversiering,...  Welke gebouwen waren er aanwezig, welke wagens / voertuigen stonden er geparkeerd. Je zal merken wanneer je deze oefening vaak doet je de wereld met andere ogen gaat aanzien.

IV. Leer patronen herkennen: leer je partner, je familie, je vrienden,  je buurt, je werk, je huis kennen. Elke plaats en persoon heeft een baseline. Die baseline is een basis modus operandi van iets of iemand. Vaak doen we dit onbewust; we zeggen oa. dat iemand er moe uitziet of net goed uitziet. Dat kunnen we enkel gemeend zeggen als we die persoon zijn baseline kennen of hoe die persoon er dagdagelijks uitziet. Maar ook plaatsen hebben evenzeer een baseline. Vaak geven slachtoffers aan na bv. een overval dat ze een 'slecht' Tijdens mijn ochtendwandelingen in mijn buurt zie ik telkens opnieuw dezelfde huizen met licht aan, dezelfde wandelaar, dezelfde jogger op bepaalde dagen in de week, dezelfde geparkeerde wagens. Wanneer er iets anders in de omgeving is, valt dat mij dan ook direct op. Je kan deze oefening overal doen, trek erop uit, doe eenzelfde wandeling voor een week lang en je zal snel de baseline van een buurt doorhebben. 

V. Combineer deze skills: leer het verhaal van een omgeving kennen. Als een ware Sherlock Holmes leer je de informatie die je ziet bijeen te puzzelen. Wanneer je door een bos wandelt, focus je op de omgeving, via hyperfocus zie je details die je daarvoor nooit zag. Leer het verhaal achter die details, let op voetsporen in de grond; zijn deze diep, ondiep, grote voeten of net kleine, had deze wandelaar/loper een hond bij. Leer de baseline van de omgeving kennen, is deze eerder stil of luidruchtig? Bijvoorbeeld vanwaar komt wind. Al deze zaken vertellen een verhaal, leer het verhaal kennen en je ziet de wereld opnieuw met heel andere ogen. De ogen van een sniper!

  


 Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.