De 6 beste pre workout / post workout snacks

Mensen in een prestatiegerichte sportomgeving weten dat elk voordeel op de tegenstander, hoe klein dan ook, een wereld van verschil kan uitmaken eens op het veld, de ring, het zwembad , etc. Dat voordeel is het waard voor hen om een keer extra door alle drills te gaan, aan bijkomende krachttraining te doen of microscopisch naar voeding kijken. Sportvoeding en bijbehorende eetgewoontes zijn echter niet enkel belangrijk voor topatleten, trainers en coaches maar ook voor recreatieve hardlopers, fietsers, zwemmers, mensen die naar de gym gaan, etc.

sportvoeding sportprestaties pre workout post workout  special forces


Sportvoeding en sport eetgewoontes?

Zelfs een beetje kennis over sport gerelateerde eetgewoontes kan al een wereld van verschil maken in prestaties en welzijn voor de recreatieve sporter. Dit wil zeggen: wanneer je aan gewichtheffen of hardlopen doet, dan past jouw lichaam zich aan aan deze trainingsprikkel van gewicht of afstand. Dat noemen ze me metabolic adaption. Om in de toekomst meer te kunnen heffen of sneller te kunnen lopen zal je je lichaam constant nieuwe stimulatie moeten bezorgen. Sportvoeding en eetgewoontes kunnen ook hier je lichaam van de nodige bouwstoffen voorzien om te groeien in je prestaties.  

Een diëtist voor atleten zal steeds een strategie uitschrijven; spiermassa winnen, vet verliezen, sneller worden, kracht winnen, etc en daaraan de macro's aanpassen die je dagelijks binnenkrijgt. Daarna zullen ze minutieus maaltijd afstemmen op specifieke doelen van de atleet zoals: een magnesium rijk avondmaal om slaap te bevorderen.

Hoe dan ook, het doel van sportvoeding en sport eetgewoontes is het verbeteren van sportprestaties, dat ten opzichte van de klassieke diëten waar algemene dagdagelijkse gezondheid verbeteren het hoofddoel is.

Pre workout snacks maaltijd: wat eet je best voor je workout?

Iedereen die ooit, (net zoals mij) al eens een hele lasagne opgegeten heeft vlak voor de training kan beamen dat dit op zen minst je sportprestaties zal beïnvloeden.  In het worst case scenario levert het je een spurt naar het toilet op. Topsporters kiezen dan ook steeds voor een energierijke, gemakkelijk verteerbare maaltijd voor de training. Ongeveer een uur voor je workout kies je voor eenvoudige koolhydraten ofwel suikers. Deze zorgen voor snelle energie met minimale impact op het verteringsgestel. 

Volgende pre workout maaltijden geven een goede energie boost zonder het gevoel van een volle maag.

  • Havermout met honing en fruit
  • Banaan met pindakaas
  • Proteïne wafel 

Recept: proteïnewafel

gezond recept proteine eiwit wafel vegan atkins

 

Deze eiwitrijke wafel is snel klaar te maken en vraagt slechts om 5 ingrediënten. In 10 minuten tijd heb je een overheerlijke wafel klaarliggen die boordevol eiwitten zit. Deze vanille wafels zijn ook laag in koolhydraten, keto vriendelijk en perfect voor een flexibele Atkins lifestyle.

Ingredienten

- 2 scoops vanille eiwitpoeder (je favoriete merk)

- 2 eetlepels pindakaas (romig, zonder toegevoegde suikers)

- 2 eetlepels kokosolie

- 3 grote eitjes

- 1/2 theelepel bakpoeder

-  1/4 theelepel zout 

Hoe maak je deze eiwit wafels? 

Blend je vanille proteïne poeder, pindakaas, kokosolie, eitjes, bakpoeder en wat zout samen tot je een zacht en romig deeg hebt. Bak vervolgens het deeg in je wafelijzer. De meeste wafelijzers bakken een wafel in ongeveer 4 tot 5 minuten.

Tip:  wanneer er geen stoom meer langs de zijkanten van het wafelijzer uitkomt is de wafel klaar. 

Vervolgens kan je de wafel een topping naar keuze geven. Zo kan je oa. verse aardbijen gebruiken, deze zijn laag in koolhydraten of suikervrije siroop. Zo kan je genieten van keto vriendelijke hoge eiwit lage koolhydraten wafels. Eet smakelijk!


Post workout snacks maaltijd: wat eet je best na je workout?

Herstel na een workout is net zo belangrijk als voldoende energie voor je workout. De absolute prioriteit in je post workout maaltijd of snack zijn proteïne, met wat koolhydraten en gezonde vetten.  Hieronder vind je 3 maaltijden die hoog zijn in proteïne en ook een rijke bron van koolhydraten zijn om spier glycogeen her aan te vullen, spierherstel te bevorderen en stijfheid te verminderen.


Een reactie posten

gecertificeerd personal trainer nasm certified pt Pnoe metabolic testing metabolische sport test logo
Copyright © Taktikal Fitness - Home of the warrior athlete.